Over het algemeen, als je het hebt over pioenen, komt deze soort bij de meeste mensen in hun gedachten. Dit is namelijk de meest bekende pioen wereldwijd. Iedereen kent deze pioenroos. Het is dan ook niet gek dat deze het meest wordt verkocht van alle pioenen in ons assortiment. De zachtroze kleur van de pioen in combinatie met de vele bloemblaadjes maakt de pioen ontzettend populair. Onze Sarah Bernhardt pioenen hebben een steellengte van ongeveer 50 cm, de knop van de bloem kan daarentegen in bloei tussen de 10 en de 20 cm groot worden. We versturen deze pioen als zij nog vers is en in de knop zit, ze lijken dan erg klein. Het is dan ook belangrijk om haar de ruimte te geven in de vaas, want eenmaal in bloei worden ze echt groot.
Het ontstaan van de pioen
Deze Sarah Bernhardt pioen is ontstaan door Victor Lemoine, een Fransman in 1906. Meneer Lemoine heeft deze prachtige pioen vernoemd naar een actrice die in die tijd erg beroemd was. Deze actrice is van oorsprong ook nog Nederlands! Maar omdat zij niet weet wie haar vader is en dat in die tijd niet als normaal werd beschouwd, heeft Sara Bernardt een h toegevoegd aan haar voor- en achternaam. Hiermee wilde ze de aandacht van haar onbekende vader afhouden en het meer Frans laten lijken. Frankrijk is ook waar ze veel optrad en een rijke carrière begon. Voor deze pioen en het vernoemen naar Sarah Bernhardt heeft meneer Lemoine zelfs prijzen gewonnen!
Een dubbelbloemige pioen
De Sarah Bernhardt is een dubbelbloemige pioenroos. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Je hebt ze vast al eens gezien, pioenrozen die 5 tot 10 bladeren aan de buitenste rand hebben en waarvan de binnenkant van de pioen is gevuld met meeldraden, het gele hart van de pioen. Dat zijn enkelbloemige pioenen. Bij dubbelbloemige pioenrozen is de pioen gevuld met bloembladeren, zoals bij de Sarah Bernhardt. Wanneer de pioen dan openbloeit, zijn er over de hele rozenknop bladeren te zien die weelderig rondom de pioen naar buiten bloeien. Je kunt dus best goed het verschil zien tussen een dubbelbloemige pioen en een enkelbloemige pioen. De Sarah Bernhardt is erg geliefd dankzij het feit dat ze een dubbelbloemige pioen is. Een dubbelbloemige pioen vult al snel een vaas met haar bloembladeren. Het is daarom wel belangrijk wanneer je dubbelbloemige pioenen in huis hebt, dat ze genoeg ruimte op de vaas krijgen. Als de knoppen nog dicht zijn lijken ze klein, maar eenmaal open zul je versteld staan van hoe groot de kleine rozenknop is geworden!
Tips voor Sarah Bernhardt pioenrozen
Veel mensen zijn bang dat pioenrozen niet uitkomen, vooral de Sarah Bernhardt pioenen. Daar zit een kern van waarheid in. Sarah Bernhardt pioenen kunnen soms moeite hebben met open komen. Er is een testje die je laat weten hoe rijp jouw pioen is en of deze moeite kan gaan krijgen met uitkomen. Let wel, dit testje biedt je geen zekerheid, maar kan je wel in de goede richting wijzen. Als je jouw pioenen hebt ontvangen kun je heel voorzichtig in de knop knijpen. Voelt het zacht en komen heel voorzichtig de bloembladeren aan de buitenkant los? Dan heb je rijpe pioenen die hoogst waarschijnlijk zonder problemen open zullen komen.
Mocht dit bij jou niet het geval zijn, hebben wij een aantal tips voor je die kunnen werken, zodat je echt van je pioenen kunt gaan genieten. Pioenen kunnen niet goed tegen het vervoeren in de doos en warmte. Het is dus echt belangrijk dat, zodra jij jou zachtroze pioenen hebt ontvangen, je ze op de vaas zet en ze laat drinken. Snij de stelen schuin af en zet ze in een schone vaas met een zakje bloemenvoeding.
Helpt dit niet en staan ze niet in de buurt van een verwarming, kachel, fruit of in de tocht? Het kan soms helpen als je een beetje suiker of frisdrank zonder al te veel toevoegingen in het water doet.
Daarnaast hebben pioenen ook vaak een suikerlaagje om hun knop heen zitten. Je zou ze kort onder een lauwwarme kraan kunnen houden. Zorg er dan wel voor dat je de Sarah Bernhardt op de kop onder de kraan houdt en dat er geen water in de pioen zelf terecht komt. Je kunt hier ook meer lezen over de verzorging van rozen of over pioenen in het algemeen.
Hele jaar door pioenrozen
Pioenen zijn doorgaans niet het hele jaar door verkrijgbaar. Meestal kun je pioenen bestellen tussen april en midden juni. Dat is de periode dat de pioenrozen uit Nederland komen. Gedurende de rest van het jaar kunnen wij vrijwel het hele jaar door ook pioenen leveren. Hoe dat kan? We halen dan pioenen uit bijvoorbeeld: Ecuador, Chili of Israël. De pioenen zijn vaak na het Nederlandse seizoen tijdelijk niet verkrijgbaar. De grond heeft dan een periode rust nodig, na deze rust, worden de pioenen gewoon weer gekweekt! De periode dat de pioenen verkrijgbaar zijn, zullen ze hieronder bestelbaar zijn. Zodat, als je nu overtuigd bent van deze Sarah Bernhardt pioenrozen, je ze meteen kunt bestellen!