Rozen verzorgen

Het verzorgen van je rozen

Rozen op de vaas verzorgen

De roos is de koningin van de bloemen. We hebben ze in alle kleuren van de regenboog. Paars, blauw, groen, geel, oranje, rood, roze of de hele regenboog in één roos! Groot, lang, klassiek, speels of modern. De kleur van de roos, maar ook het aantal rozen dat je verstuurd heeft een symboliek. Eenmaal besteld en verstuurd, wil je natuurlijk wel dat de rozen zo lang mogelijk op de vaas staan. Dat kan! Een week is over het algemeen haalbaar, maar het kan zelfs ook langer dan een week. De rozen zitten verpakt in een doos en daar zit ook een kaartje bij met een aantal stappen die ervoor zorgen dat je rozen mooi op de vaas kunnen blijven staan. Hier geven we net iets meer tips en weetjes, die ervoor zullen zorgen dat je zo lang als mogelijk van je rozen kunt genieten!

1. Gebruik een schone glazen vaas

Er zijn een heleboel prachtige vazen te verkrijgen van aardewerk. Heel mooi, maar niet goed voor je rozen. Aardewerk is namelijk niet glad, waardoor er bacteriën kunnen ophopen aan de binnenkant van de vaas. Dit kan door resten water, zeep of bacteriën van je vorige boeket bloemen. Het beste voor je rozen is om een (acryl)glazen vaas te gebruiken. Maak deze goed schoon met een bijvoorbeeld een beetje bleek om ervoor te zorgen dat er geen resterende bacteriën in de vaas achter blijven.
- Kijk goed naar de ruimte die de rozen op de vaas krijgen. Ze hebben namelijk wel voldoende ruimte nodig om open te kunnen komen!
- Geen fan van glas, omdat je bang bent voor scherven in huis? Rond rennende kinderen, huisdieren etc.? Kijk dan even naar een acrylvaas. Deze zullen niet barsten en in scherven op de grond vallen wanneer deze omgestoten wordt!

2. Snij de stelen van je rozen schuin af met een scherpe rozenschaar of mes

Een hoek van 45 graden is aan te raden, omdat dan de rozen genoeg water kunnen drinken. Het is belangrijk om een scherpe rozenschaar of mes te gebruiken, omdat je met een bot mes of een botte schaar de haarvaten in de rozensteel kunt dichtknijpen. Wanneer dit gebeurt, kan de roos niet voldoende water drinken en zullen ze snel hun kop laten hangen.

3. Haal de bladeren van de steel die in het water komen te hangen

Het blad in het water zal ervoor zorgen dat de rozen minder lang mooi blijven. Door bacteriën en doordat het water dan naar de bladeren zal gaan in plaats van naar de roos en dat is toch wel het belangrijkst. Dat de roos genoeg water kan krijgen. Dat brengt ons op de volgende tip.

Acrylvaas 4. Zorg voor genoeg schoon water in de vaas

Rozen drinken veel water. Het is dan ook van belang dat de rozen genoeg water hebben in de vaas. De meest gegeven tip voor het vullen van de vaas met water is om de vaas te vullen tot de helft of tot 2/3 van de vaas. Zorg ervoor dat het water schoon is, zodat er geen onnodige bacteriën bij je rozen komen. Het is belangrijk om de rozen zo snel mogelijk na ontvangst op de vaas te zetten, om bij te komen van de reis.

5. Voeg de rozenvoeding toe die in het envelopje is bijgeleverd

Naast water hebben de rozen ook rozenvoeding nodig. In het envelopje heb je twee zakjes bloemenvoeding ontvangen. Gebruik de eerste wanneer je de rozen voor het eerst op de vaas zet. Na een week kun je het tweede zakje met bloemenvoeding gebruiken! Je rozen hebben dan weer voeding nodig om sterk en mooi te blijven!

6. Ververs het water en voeg de tweede bloemenvoeding toe

Je kunt het water gedurende week bijvullen als je rozen veel water drinken. Na een week raden we je aan om het water van de vaas te verversen. Haal de rozen uit de vaas en maak de vaas weer goed schoon. De bacteriën die zich in de vaas hebben opgehoopt moeten weer uit de vaas. Vul de vaas met nieuw en schoon water en doe hier het tweede zakje bloemenvoeding in. Spoel de stelen van de rozen even af om te voorkomen dat ze bacteriën meenemen de schone vaas in.

Rozenschaar

7. Snij de stelen opnieuw schuin af met een scherpe rozenschaar of mes

Snij ongeveer 2 of 3 cm van de stelen af in een hoek van ongeveer 45 graden. Het nogmaals snijden van de stelen kan ervoor zorgen in combinatie met de schone vaas, het verse water en het tweede zakje bloemenvoeding, dat je rozen nog langer op de vaas staan dan je misschien gewend bent.

Extra tips:

8. Houd je rozen uit de zon, de verwarming, de tocht of kachel

Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.

9. Houd je rozen uit de buurt van fruit

Fruit stoot een etyleengas uit, dit gebeurt omdat fruit ook ouder wordt en rijper wordt naarmate de tijd vordert. Hier is niks aan te doen, maar de rozen worden hier snel ouder en slap van. Je kunt dus het beste je fruitmand of je vaas verplaatsen om ze bij elkaar uit de buurt te houden.

Rozenverzorging

10. Verwijder niet onnodig de doornen van de rozen

Wanneer dit niet nodig is, raden we het af om de doornen van de rozen te verwijderen. Het kan namelijk gebeuren dat de roos hierdoor een “wond” oploopt. Hierin hopen bacteriën zich op en zullen de rozen snel hun kop kunnen laten hangen. Wil je toch liever rozen zonder doornen? Kijk dan even tussen onze doornloze rozen.

11. Haal uitgebloeide rozen uit het boeket

Het kan natuurlijk gebeuren dat er een aantal rozen eerder zijn uitgebloeid dan de rest. Haal deze dan uit het boeket. Allereerst ziet dit er niet mooi uit, maar wat nog vervelender is, is dat deze rozen bacteriën in de vaas verspreiden naar de andere rozen. Hierdoor kunnen de andere rozen ook aangetast worden. Wanneer dat gebeurt kun je alle rozen weggooien en dat is natuurlijk zonde.

12. Zet de rozen ’s nachts op een koele plek

Rozen blijven het meest vers als ze op een koele plek kunnen blijven staan. Om de rozen ’s nachts te kunnen laten bijkomen kun je ze het beste op een koele maar niet vochtige plek zetten.

13. Rozen snel slap gaan hangen?

Hebben ze niet meteen water gehad en gaan de rozen snel slap hangen? We hebben nog een laatste tip voor je die jou hierbij zou kunnen helpen. Rol je rozen strak op in (kranten)papier. Zet ze op koud water in een schone vaas en laat ze overnachten op een koele maar niet vochtige plek. Zo geef jij jouw rozen de beste kans om toch nog mooi tot bloei te kunnen komen!

Voor je rozenverzorging:

Leeftijds check
Je moet 18 jaar of ouder zijn, om dit product te kunnen kopen
Geboortedatum