Pioenrozen

De pioenroos, God van de genezing

Pioenrozen verzorgen

De pioenroos is een van de meest indrukwekkende en oogverblindende seizoensbloemen. De pioenroos, afgekort pioen, heeft maar een korte bloeiperiode, namelijk in de maanden mei en juni. Dat maakt de pioenroos in deze maanden dan ook erg gewild en zeer geliefd. De pioen wordt voornamelijk gekweekt als tuin- en sierplant. Maar de roos wordt ook gebruikt als snijbloem en in deze maanden vind je pioenen dus ook volop in de vaas.

Pioenroos is een geslacht uit de familie Paeoniaceae. De botanische naam Paeonia gaat terug op de antieke oudheid. Paieon was de god van de genezing in het oude Griekenland. Bron: Wikipedia

Kies je aantal pioenrozen:

De magie van de pioenroos

Zalmkleurige pioenrozen

Er zijn ruim duizend soorten pioenrozen, verschil zit onder andere in kleur en vorm. Daarbij bestaan er kruidachtige en ook struikachtige pioenrozen. Het zogenaamde pioenkruid wordt al honderden jaren gebruikt als traditioneel Oosters medicijn. En ook al is de pioen een tropische bloem, die haar oorsprong in China vindt, hij bloeit ook in veel Nederlandse tuinen. Heb jij er één in je tuin staan, dan herken je het volgende waarschijnlijk wel. Wanneer de pioen alleen nog maar knoppen heeft is er weinig indrukwekkends aan. Maar zodra de bloei begint, komen er in zeer korte tijd ongelofelijk veel magische blaadjes en een heerlijke geur tevoorschijn. De bloem kan dan wel zo’n 15-20 cm groot worden. Al deze magie is vast de reden waarom de pioenroos, de Paeonia, naar de god van genezing is genoemd.
Minder magisch zijn de mieren, die gek zijn op de zoete geur van de pioenrozen. Dus heb jij een pioenroos uit je tuin gesneden. Let er dan even op dat je geen mieren mee naar binnen neemt.

De pioenroos bloeit speciaal voor moeders

Zoals je hierboven al leest, bloeien pioenrozen in mei en juni. Mits de weersomstandigheden goed zijn natuurlijk. De pioenrozen staan dus volop in bloei wanneer het in mei Moederdag is. Dat maakt een bos pioenen hét perfecte cadeau voor jouw moeder, oma of bonusmoeder. Want wie houdt er niet van deze indrukwekkende roos die bij Surprose in meerdere kleuren verkrijgbaar is. Wij stellen elk jaar, speciaal voor Moederdag, een paar prachtige boeketten voor je samen.

Boeketten pioenrozen:

Pioenrozen bestellen

De verzorging van de pioenroos in je tuin

Wil jij of heb jij een pioenroos in je tuin? Kies dan voor een mooie zonnige plek. Het fijne aan de pioen is dat hij winterhard is. Hij kan dus zowel in een pot als in je border staan. De pioenroos bloeit goed op kleigrond, maar doet het ook prima op zandgrond. Wel is aan te raden om de plant wat extra (koe)mest te geven. In het najaar knip je de plant af tot 3-5 cm, dan zorgt hij in het voorjaar weer voor volop magie in je tuin.

De verzorging van de pioenroos in je vaas

Heb jij een bos prachtige pioenrozen gekocht, gekregen of uit je eigen tuin gehaald? Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Snijd de pioenroos 2 tot 5 cm schuin af en verwijder de bladeren onderaan de steel. Geef je pioenen de ruimte om te bloeien, zet er dus nooit te veel in de (schone) vaas. Vergeet ook de (bijgeleverde) bloemenvoeding niet toe te voegen. Wij van Surprose kunnen echt garanderen dat je niet teleurgesteld zult zijn. Zo goed als alle knoppen van jouw bos pioenrozen zullen, in tegenstelling tot bossen van de bouw- of supermarkt, in alle pracht uitkomen. Heb jij een bos waarbij toch niet alle knoppen uitkomen? Op de knoppen zit van nature een suikerlaagje en dit laagje kan ervoor zorgen dat de pioenen niet uit zichzelf opengaan. Spoel dan de knoppen even af met lauwwarm water.

Verliefd op de pioenroos?

Elke roos van Surprose komt rechtstreeks van de kweker. Het zijn de allerbeste rozen waar je extra lang van kunt genieten. Door dit verhaal verliefd geworden op de pioenroos? Laat dan nu een magische bos bij jezelf of bij iemand die je lief hebt bezorgen. Hier vind je al onze magische pioenen.

Onze pioenrozen:

Leeftijds check
Je moet 18 jaar of ouder zijn, om dit product te kunnen kopen
Geboortedatum